Historien om Malawifriends

Det hele startet 2. november 1999 da bestefaren min, Birger Høisæt, dro ut på sin livs reise. Alene på motorsykkel reiste han fra Norge til Sør-Afrika. Etter 28.000 km, gjennom 24 land, opplevde han mer på seks måneder enn noen kan forestille seg.

På dette utrolige eventyret, som han selv omtalte som «Drømmen om Afrika», ble han kjent med mange betydningsfulle mennesker og knyttet ekstra sterke bånd med flere av dem. Menneskene i landsbyen Chikwawe i Malawi ble som bestefar sin andre familie. Han hjalp dem med alt de måtte trenge i flere år, og fortsatte med det selv etter den store reisen.

Bestefar var religiøs, og troen ble nok enda sterkere for han under motorsykkelturen og oppholdet i Afrika. I sin dagbok skriver han om hvordan Herren er med han på reisen og utretter mirakler når han tror alt håp er ute. «Herren er god mot meg», skriver han.

I 2002 tok han med seg sine fire barn og to av deres kjærester for å vise dem hans Afrika. Han var veldig stolt av det store kontinentet som lå hjertet hans så nært, og ikke noe gledet han mer enn å kunne vise det frem.

Den 13. januar 2003 døde bestefar av malaria. Dette var ekstremt tungt for familien vår her hjemme, men også for våre nære venner i Malawi som så på han som en far. Før dette skjedde hadde bestefar investert i en ny, flott bil og jobbet som safariguide. Bare en måned etter hans bortgang dro min far og min onkel til Malawi for å selge bilen hans. Det var da de forstod hvor mye bestefar hadde betydd for menneskene i Chikwawe.

Dette prosjektet har fulgt meg gjennom store deler av livet mitt, og siden landsbybefolkningen i Chikwawe var som en familie for bestefar, har dette kommet til å bety noe helt spesielt for meg også. Jeg ønsker å fortsette bestefar sitt prosjekt i Malawi og har derfor startet denne organisasjonen, hvor folk kan støtte med det de ønsker. Her går ingen penger til administrasjon, men hver eneste krone går direkte til landsbyen. Noe av det beste vi kan gjøre, vi som har alt, er å dele med de som ikke har så mye.

Bestefar var opptatt av å gi hjelp til selvhjelp, og med de ordene vil jeg gi gaver og jobbe med ulike prosjekter som kan gi dem vekst og forhåpentligvis en tryggere fremtid. I april 2012 dro jeg til Afrika sammen med min far, og i april 2014 reiste jeg ned igjen med tre andre frivillige fra Malawifriends for å realisere PROSJEKT: RENT VANN. Her på nettsiden vår kan du følge med på alt som skjer i hjelpeorganisasjonen og lese om de fantastiske reisene til våre venner i Chikwawe.